פקודת הסמים המסוכנים קובעת את העבירות הפליליות בתחום זה ואת רשימת הסמים המסוכנים. בפקודה מוסדרים כל הנושאים הקשורים להכנת הסמים, להפקתם, לייצורם, להחזקתם ולשימושם. עבירות סמים ועבירות של סחר בסמים, בייחוד כאלה המקוטלגות כעבירות "סמים קלים" הן עבירות נפוצות בקרב אנשים נורמטיביים. רשויות החוק והמשפט מודעות לנזקים העתידיים המתרחשים כתוצאה מהשימוש בסמים, ולכן הענישה בתחום שימוש עצמי בסמים ובסחר בסמים משתנה בהתאם לחומרת המקרה.
שימוש בסמים- לצריכה אישית או למסחר :
על פי החוק הענישה בגין עבירות סמים של החזקה ושימוש בסם מסוכן היא עד 3 שנות מאסר. פקודת הסמים קובעת גם עונש מאסר של עד 20 שנים בגין עבירות סמים הקשורות לייצור, להכנה, להפקה, ליצוא, ליבוא ולמסחר. החוק מתיר גם לחלוט את הרכוש של אדם שהורשע בגין סחר בסמים. ברכוש הכוונה, לכל רכוש ששימש או שנועד לשמש ככלי לביצוע עבירות הסמים, או שאיפשר את ביצוע עבירות הסמים. על פי הפקודה, שימוש בסמים לצריכה אישית נקבעת בהתאם לכמויות הבאות: סם קנאביס בכמות של 15 גרם; חשיש בכמות של 15 גרם; קוקאין בכמות של 0.3 גרם.
כאשר כמות החומר הנתפסת אצל החשוד אינה עוברת את זו המוגדרת בפקודה, העבירה נחשבת להחזקת סם לצורך שימוש עצמי. במקרים בהם התביעה טוענת כי מדובר בעבירות של סחר בסמים, היא נדרשת להוכחה. אם, לעומת זאת, כמות החומר שנמצאה, חורגת מהכמות המצוינת לעיל, מדובר כנראה בהחזקת סם שאינה לצריכה עצמית, ומוטל על עורך הדין פלילי המייצג את החשוד או הנאשם להפריך השערה זו.
עבירות סמים- עורך דין פלילי יכול לסייע
ניתן לומר לסיכום כי טווח הענישה בגין עבירות סמים הוא רחב ובשנים האחרונות אף עלה רף הענישה. חומרת הענישה נקבעת בהתאם לכמויות שנתפסו, למספר הפעמים שבוצעה עבירת הסמים, להיקף הרווחים שהושגו מהעיסקה ועוד. שלב גזירת העונש של אדם שהורשע בעבירת סמים מתבצע לאחר שלב הטיעונים לעונש, שלב בו התביעה יכולה לבקש להחמיר בעונשו של הנאשם ובו ההגנה יכולה לציין את הנסיבות להקלה בעונש. מתוקף נסיוני הרב כעורכת דין בעלת התמחות בתחום הפלילי, אני יכולה להעיד כי התוצאות המשפטיות של לקוחות שפנו לקבל את שירותיי כבר בשלבים המוקדמים של ההליך, היו טובות יותר.